Belgie

warning: Creating default object from empty value in /home/bijensterfte/domains/bijensterfte.nl/public_html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.

Minister-President Peeters bespreekt verhoogde bijensterfte met imkers

België telt circa 4.700 imkers die samen naar schatting 55.000 bijenvolken houden. Zij worden, net zoals hun collega-imkers elders in de wereld, geconfronteerd met een verhoogde bijensterfte. Daarom verzamelden de Vlaamse imkersverenigingen, universiteiten, onderzoek- en praktijkinstellingen en de provincies op het kabinet van minister-president Kris Peeters om de knelpunten te bespreken.

Vlaams Infocentrum voor Land en Tuinbouw: Nieuwe generatie pesticiden erg giftig voor honingbij

Onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw toont aan dat ‘neonicotinoïden’ zeer giftig zijn voor honingbijen. Volgens Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters worden deze insecticiden evenwel gebruikt in de landbouw. Om kolonies weerbaarder te maken, doet men beroep op selectie en gecontroleerde paring met behulp van speciale software.

Maximum toelaatbaar gehalte aan hydroxymethylfurfural (HMF) in voeding voor bijen

Het wetenschappeljk comite van het Belgische federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft een advies uitgebracht over grenswaarden voor de voor bijen schadelijke stof hydroxymethylfurfural (HMF) in suikersiroop voor het bijvoeren van bijenvolken. HMF is een stof die onbedoeld spontaan kan worden gevormd tijdens het productieproces van ondermeer invert suiker stroop.

Syndiquer le contenu