Italiaanse Maïstelers: Oogst in Gevaar door Verbod Gewasbeschermingsmiddelen

De Italiaanse maïstelers zijn boos op landbouwminister Luca Zaia, nadat een verbod werd uitgevaardigd op het gebruik van een aantal gewasbeschermingsmiddelen. De minister wil met die maatregel optreden tegen de massale bijensterfte, maar de boeren vrezen dat op die manier hun oogst in gevaar wordt gebracht. Volgens de landbouworganisatie Confagricoltura zien 7.000 maïsboeren in Noord-Italië hun opbrengst dit jaar met dertig procent dalen als gevolg van de maïswortelkever plaag.

Onlangs hebben zelfs de Europese landbouwministers zich gebogen over het probleem van de bijensterfte, een fenomeen dat zich ook voordoet in ons land. Om de achteruitgang van de bijenpopulatie in Italië een halt toe te roepen, heeft het ministerie van Volksgezondheid op voorzet van het landbouwdepartement de verspreiding van neonicotinoïden verboden. Deze groep van pesticiden is zeer effectief bij de bestrijding van bladluizen en witte vliegen.

In Duitsland trok de regering de toepassing van vergelijkbare insecticiden vorig jaar in, vanwege het aangetoonde verband met het verlies van 11.500 bijenvolken in het Rijndal. Producent Bayer, die zich stevig verzet tegen een Europees verbod op het middel, betaalde de imkers schadevergoeding, maar bekende geen schuld.

Het Franse Comité Scientifique et Technique, dat in Frankrijk adviseert over toelating van gewasbeschermingsmiddelen, stelde al in 2003 vast dat Imidacloprid medeverantwoordelijk was voor de massale bijensterfte in Frankrijk. De bijen zouden door de pesticiden gedesoriënteerd raken en hun korven niet meer kunnen vinden. Milieuorganisaties en wetenschappers ijveren daarom voor een verbod op Europees niveau.

Vandaag worden neonicotinoïden in Italië op grote schaal gebruikt tegen de maïswortelkever, die zich tegoed doet aan de maïs in de Povlakte. Volgens de landbouworganisatie Confagricoltura zien 7.000 maïsboeren in Noord-Italië hun opbrengst dit jaar met dertig procent dalen als gevolg van de plaag.

De telers eisen daarom dat de regering het tot 20 september durende verbod op het gebruik van neonicotinoïden zeker niet verlengt. Landbouwminister Zaia lijkt geen oren te hebben naar hun verzuchtingen. "De bijensterfte is wereldwijd een acuut probleem en geniet daardoor prioriteit", luidt het.

Bron: Agrarisch Dagblad/De Volkskrant
http://www.vilt.be/Italiaanse_maistelers_gekant_tegen_pesticidenverbod

Recent