Massale Bijensterfte in de Bollenstreek

Hobbymatig imker Willem de Jong maakt zich grote zorgen over de mysterieuze massale sterfte van de honingbij, waarvan wereldwijd sprake is. Dit kan volgens deze inwoner van Lisse desastreuze gevolgen hebben: 'Want zonder bestuiving verdwijnen alle groenten en fruit.' Zijn eigen bijenvolken zijn tot nu toe de dans ontsprongen, maar collega's in Katwijk, Leiden en Noordwijkerhout missen de helft van hun bijen. De Jong, die regelmatig lezingen en demonstraties geeft en meewerkt aan tentoonstellingen rondom de honingbij, weet dat in China gebieden zijn waar de honingbij volledig is verdwenen. Om toch te kunnen oogsten, trachten de Chinezen met penseeltjes het stuifmeel zelf te verspreiden. De imker hoopt dat dit niet het toekomstscenario is.

De roep voor onderzoek naar de oorzaak wordt steeds groter. Ook hij onderschrijft deze. We staan echt voor een raadsel', stelt De Jong, die al van kinds af gefascineerd is door bijen. 'De bijenstand holt hard achteruit en niemand weet precies hoe het komt. In 2008 bedroeg de bijensterfte landelijk zo'n 20 procent, daarbij aangetekend dat in Zuid-Holland, Flevoland en delen van Noord-Holland de sterftecijfers op 50 procent of hoger lagen. Dit is een zorgelijke situatie.' In het bijenvak noemt men bijensterfte wel de verdwijnziekte, omdat hele bijenvolken wegvliegen en niet meer worden teruggevonden. Zijn eigen bijenvolken zijn tot nu toe de dans ontsprongen, maar collega's in Katwijk, Leiden en Noordwijkerhout missen de helft van hun bijen. Als hobbyimker legt hij zich toe op het houden van twee productievolken en een volk in een observatiekast. De locatie geeft hij niet prijs, want eerder waren ze prooi van vandalen.

De Jong, die regelmatig lezingen en demonstraties geeft en meewerkt aan tentoonstellingen rondom de honingbij, weet dat in China gebieden zijn waar de honingbij volledig is verdwenen. Om toch te kunnen oogsten, trachten de Chinezen met penseeltjes het stuifmeel zelf te verspreiden. De imker hoopt, dat dit niet het toekomstscenario is. 'Het blijft gissen naar de oorzaak van de bijensterfte. Het kan een nieuw virus zijn of mijt. Maar het kan ook komen door het gebruik van insecticiden. Persoonlijk denk ik het laatste, want hoewel de lijst van bestrijdingsmiddelen de afgelopen jaren flink is ingeperkt, zijn Imidacloprid, Clothianidine en Thiamethoxam nog steeds toegestaan. Deze zijn niet dodelijk, maar tasten wel het zenuwstelsel aan, wat kan leiden tot desoriëntatie.'

Inmiddels is door natuurbeheerder Jaap Molenaar, collega-imker Peter Slootweg en wetenschapper Jeroen van der Sluijs van Universiteit Utrecht de petitie Stop de bijensterfte opgesteld. Om de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hiermee tot actie aan te zetten zijn minstens 40.000 stemmen nodig. De Jong vestigde hier al de aandacht op in winkelcentrum Poelmarkt, bij Tuincentrum Overvecht en tijdens de Zomermarkt in Katwijk. Hij vroeg voorbijgangers de petitie te ondertekenen. Dit is niet leeftijdsgebonden; ook kinderen mogen meedoen.

'Ondanks de dreiging van bijensterfte kijk ik terug op een goed bijenseizoen. De voorjaarsdracht was goed en ook tijdens de zomerdracht is volop honing geslingerd. De productie liep tot eind juli, want daarna is alle honing voor de bijen zelf, met het oog op de voorbereiding op de winter.'

Bron: Witte Weekblad (Lisse e.o), 12 augustus 2009
http://www.echo.nl/ww-li/buurt/lees/901865/we.staan.echt.voor.een.raadsel/

Informatie over de zware belasting van het oppervlaktewater van de Bollenstreek met insecticiden:
http://www.bijensterfte.nl/nl/node/160

Recent