Blije bijen weekenden Botanische Tuinen Utrecht

In de weekenden van 15/16 mei en 26/27 juni staat de Honingbij (Apis mellifera) centraal in de Botanische Tuinen van Universiteit Utrecht. Dit insect staat bekend om zijn honingverzamelende capaciteiten, zijn grote volken met aan het hoofd de koningin en zijn essentiële rol in de bestuiving van planten. Maar… het gaat slecht met de Honingbij, niet alleen in Nederland maar overal ter wereld. Tijdens de Blije bijen-weekends zijn er imkers uit de omgeving van Bunnik en Houten aanwezig die u alles kunnen vertellen over (het gedrag van) de Honingbij, maar ook over de oorzaken van hun achteruitgang en de mogelijke maatregelen daartegen.

Samen en alleen
Hoewel de in grote volkeren samenlevende Honingbij in de schijnwerpers staat, mogen natuurlijk ook de solitair levende bijen niet vergeten worden. In Nederland leven ruim 300 soorten solitaire bijen en in de Botanische Tuinen kunt u ze van dichtbij bekijken. Ze nestelen namelijk in de speciale Bijenwand in de Diertjestuin. Naast de solitaire bijenwand ligt de bijenstal met echte honingbijen (de diertjes verdragen elkaar) en kunt u zien hoe de imkers omgaan met de bijen. In de weekends kunt u bovendien op de foto als een heuse imker met pijp, handschoenen, een bijenveger, een beroker en een imkershoed met sluier en/of een kap. Ook is er honing uit de Botanische Tuinen te koop.
Informatie

Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht). Dagelijks geopend van 10.00 tot 16.30 uur. De toegangsprijzen bedragen € 6,50 voor volwassenen, € 5,- voor 65+ en € 2,- voor houders van een U-pas. Kinderen tot en met 12 jaar (onder begeleiding) en Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Stadsvervoer lijnen 11 en 12.

Voor meer informatie kunt u de informatietelefoon van de Tuinen bellen: 030 253 5455.

Bron:
http://www.uu.nl/NL/BotanischeTuinen/nieuwsenagenda/persinformatie/Pages...

Recent