Massale bijensterfte bij Zandhovense imkers

Zes imkers van bijenbond De Bij Hoort Erbij uit Zandhoven kampen met massale bijensterfte. Vermoedelijk gingen de diertjes nectar halen op een bespoten aspergeveld. De imkers roepen op om bij het gebruik van insecticiden een bijenvriendelijk contactgif te kiezen. "Een contactgif kan je ’s avonds spuiten, als er geen bijen meer opzitten, en de volgende dag kunnen ze weer veilig op nectar vliegen. Bij een systeemgif gaat de werking op de plant een paar dagen door", volgens de imkers.

Het is een zielig zicht aan de bijenkasten van Marc Hofmans uit Pulderbos. Poetsbijen blijven de lijkjes van vliegbijen buitenslepen. De situatie is al een week aan de gang en houdt niet op.

“Bij de ergst getroffen imker uit onze club in Pulleis is al twee derde van de vliegbijen dood. Dat is een probleem voor de winter, want een hele generatie is er tussenuit. Aan de kleur van het stuifmeel konden we zien dat ze het laatst op asperges hadden gezeten. Wij denken aan een systeemgif in plaats van een contactgif. Een contactgif kan je ’s avonds spuiten, als er geen bijen meer opzitten, en de volgende dag kunnen ze weer veilig op nectar vliegen. Bij een systeemgif gaat de werking op de plant een paar dagen door. Vliegbijen vliegen tot drie kilometer ver. Wie wil spuiten, kan best bij de gemeente navragen of er imkers in de buurt wonen. Bayer, maar ook andere merken, hebben contactgif in het gamma dat hommel- en bijvriendelijk is.”

Marc Hofmans en de andere getroffen imkers hopen dat hun oproepje naar particulieren en boeren om beter op te letten helpt. “We hebben al problemen genoeg met de varoamijt. Deze winter had ik drie kasten dood door de varoamijt. Eigenlijk had ik nog maar één goeie kast over. En nu gebeurt dit. De imkers zijn al niet meer met zoveel, dus een beetje medewerking is welkom. Wie echt wil helpen kan linde, acacia, spork, esdoorn, sneeuwbes of tamme kastanje aanplanten.”

Bron: Gazet van Antwerpen van 17 juni 2008
http://www.gva.be/antwerpen/zandhoven/massale-bijensterfte-bij-zandhoven...

Recent